Muziekkapel

Vroeger had chiro Bart een grote muziekkapel. Jammer genoeg is deze door de jaren heen kleiner en kleiner geworden en ondertussen al heel wat jaren verdwenen. Maar wist je ook dat je vanaf Keti toch in de muziekkapel kan spelen? Een paar van onze “chiro Barters” spelen mee bij de muziekkapel van chiro Sint-Jozef Merksem, één van de laatste Merksemse chiro muziekkapellen. Een paar keer per jaar worden de instrumenten zelfs terug opgepakt in onze chiro. Op kamp wordt elke avond om 22u de taptoe gespeeld. dat is een trompetmelodie die aangeeft dat de dag gedaan is en alles stil moet zijn. Met onze jaarlijkse chirofeestdag Christus Koning verschijnt af en toe onze oude muziekkapel terug op de proppen. Reden te meer om ook eens mee te doen!

De traditionele taptoe op kamp door de dienstleider

In de muziekkapel kan je de volgende instrumenten leren spelen:

– De klaroen: een klaroen is een trompet zonder knoppen. Hierop worden tussen de trommelmarsen door klaroenmarsen geblazen. Niet evident om te leren en je moet er wel wat lipspieren en longinhoud voor hebben. Maar het is zeker uitdagend en heel plezant als je het onder de knie hebt.

– De parade- of marstrommel: deze trommel vind je ook terug op een drumstel als de “snaredrum” en heeft een heel vertrouwd klinkend geroffel.

– De landsknecht: een lange trommel met een zware slag. Op dergelijke trommels kan je zo hard slagen als je wilt, je krijgt er een zware klank voor terug.

De groskes of grote trom: als je al dacht dat de landsknecht een zware trom was, dan heb je deze gigant nog niet gezien. Strak aan je buik gesnoerd, met twee kanten om volop op te meppen!

Zin om mee te doen? Wil je ’s avonds op kamp de nacht inblazen met de taptoe of mee schitteren tijdens Kristus Koning ? Vraag dan aan je leiding voor meer informatie!

Een dik applaus voor onze tromellende en blazende bende die zich ook dit jaar zich even hadden herenigd!

Slået op af Chiro Bart Merksem i Søndag den 23. november 2014
Reünie muziekkapel in 2014

Agenda van de Muziekkapel

De leiding